måndag 31 augusti 2015

Dåligt med uppdateringar

Det har varit mycket dåligt med uppdateringar på bloggen. Skolan har börjat idag för min del och det har varit nystart på förskolan för mitt barn. Tiden räcker inte till. Jag läser dock - även om det tar lite tid - det är fortfarande Barnbruden som är aktuell. Än så länge helt okej. Nu ska jag kasta mig över engelskakursens material och bearbeta det. Tillbaka till verkligheten!

torsdag 27 augusti 2015

Kvinnoalfabetet och bokstaven C

Så var det dags för en ny bokstav i enligt Os kvinnoalfabet och turen har kommit till C. En svår bokstav måste jag säga men rolig. Jag har fått gnugga geniknölarna och faktiskt stött på en nygammal bekantskap - så jag är helnöjd!
Frågorna och mina svar lyder:

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Men risk att verka tjatig, då jag valde samma författare på bokstaven A - så blir det även här Chimamanda Ngozi Adichie.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Jag vet inte om den här kvinnan är så oupptäckt men det är en favorit vars illustrationer jag alltid uppskattat - Cecilia Torudd. Alltifrån "Ensamma mamman" till bilder ur kamratposten har jag skrattat gott åt genom åren.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Bakom varje framgångsrik man står det en kvinna - finns det ju ett talesätt som säger. Det är ju inte helt ovanligt att kvinnor åsidosätts när historien ska skrivas - till exempel Moa Martinsons inflytande på Harry Martinson. Ett annat exempel är Émilie du Châtelet - matematiker och fysiker som levde tillsammans med betydligt mer kände Voltaire. Émilie nekades studier vid Sorbonne enkom på grund av att hon var kvinna. Hon har en del i begreppet energi, hennes arbete bidrog till framgång inom teoretisk fysik och Diderots encyklopedi bygger på du Châtelets och Voltaires idéer. Mer om denna kvinna kan du läsa i David Bodanis bok Emilie och Voltaire.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Jag var på en fotoutställning 2004 i Kulturhuset (Stockholm) "Speglingar" kallades den. Det var bland annat fotografen Cindy Sherman som var aktuell i utställningen. Sherman i sig är inte ett verk jag vet - men då hon allt som oftast använder sig själv som modell så tänkte jag mig använda henne ändå - Cindy själv blir verket.

onsdag 26 augusti 2015

Om hösten

Nu är det höst och de gyllene fåglarna
flyga alla hem över djupblå vatten;
på stranden sitter jag och stirrar i det granna glittret
och avskedet susar genom grenarna.
Avskedet är stort, skilsmässan förestående,
men återseendet är visst.
Därför blir sömnen lätt när jag somnar
                                                 med armen under huvudet.
Jag känner en moders andedräkt på mina ögon
och en moders mun mot mitt hjärta:
sov och slumra mitt barn, ty solen är borta. -

Edith Södergran ur "Landet som icke är"

Ja, nu är det höst här där jag bor i alla fall. När jag gick ut i förmiddags så var det visserligen varmt men en känner i vindarna att det är kyligare i luften. Jag gillar det! Hösten är en favorit årstid för mig. Det jag inte gillar är de influensor och förkylningar som kommer som ett brev på posten i och med förskola och inskolningar. Så, här har det "vabbats" i veckan och därav har det varit tyst på bloggen.

Nu är jag i fas igen  - för den här gången.

lördag 22 augusti 2015

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Lite besviken blev jag nog allt på den här boken. Jag hade förväntat mig stordåd och en berättelse utöver det vanliga. Hade nästan lust att avsluta läsningen innan boken var klar.

Den framgångsrike advokaten och fadern lämnar fru och barn bara så där. När dottern hittar ett mystiskt brev skrivet av fader till en främmande kvinna, beslutar sig dottern för att leta reda på honom. Resan tar henne till Burma och där får hon ta del av en berättelse som ger oanade svar.

Jag hade önskat att författaren bestämt sig - att antingen hade han öst på med det övernaturliga - eller struntat i det helt. Det är en stilmässig blandning mellan traditionell västerländsk litteratur och den asiatiska traditionen. En blandning som jag inte uppskattar.

Boken får betyg 1 av 5. Jag är ett stort frågetecken kring varför den här boken har haussats upp så...Eller har något gått mig förbi?

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker
Bokförlaget Forum, Stockholm 2014
ISBN978-91-37-13951-7

fredag 21 augusti 2015

Hem av Toni Morrison


Att andas. Hur ska man kunna göra det, utan att någon märker att man är vaken. (s.13)

Toni Morrison skriver så vacker och det berör verkligen. Handlingen utspelar sig i Amerika och tiden rör sig mellan tidigt 1930-tal och tidigt 1950-tal. Huvudpersonerna är syskonen Frank och Ycidra även kallad Cee. Frank är den ansvarsfulle äldre brodern som försöker skydda sin yngre syster från det som går. Barnen växer upp under tuffa förhållanden. När Frank går med i armén och åker för att delta i Koreakriget blir Cee ensam och utlämnad till att klara sig själv.

Jag älskar hur boken i kapitel två inleds med orden att andas. Det ger liv till berättelsen som följer, på ett symboliskt plan. Boken avslutas med en begravning och det knyter ihop handlingen på ett vackert sätt. Liv och död.

Bokens framsida med ett träd på – vilket jag tror vara ett lagerträd – vävs samman med berättelsen. Lagerträd kan symbolisera hopp, åtminstone lagerkransen, så jag väljer att tyda trädets varande även så. Begravningen i slutet av boken sker under ett lagerträd. Trots den slutgiltiga riten som avslutar handlingen så finns hopp för karaktärerna – till en ljus framtid.

Det här är en vackert skriven bok om ett syskonpar men även om att vara färgad i Amerika under den här tidsepoken. Många viktiga punkter berörs och kritiseras. Boken får betyg 4 av 5.
Hem av Toni Morrison
Bokförlaget Forum, 2012
ISBN978-91-37-13832-9
 

torsdag 20 augusti 2015

Bokstaven B i kvinnoalfabetet

Nu fortsätter enligt O med bokstaven B i kvinnoalfabetet och jag hänger gärna på!
Så här lyder frågorna och mina svar:

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Charlotte Brontë - med Jane Eyre är min favoritförfattare på bokstaven B.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Varför inte vår kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon har väl haft en knagglig start men jag såg Rickard Olssons intervju med henne i Sommarkväll (SVT) och jag tyckte hon gjorde ett gott intryck.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

När jag läste på Södertörns Högskolan i mitten av 2000-talet så var Ebba Witt-Brattström professor där och ansvarig för det program jag läste på. Vi hade även henne i vissa av kurserna och således höll Witt-Brattström även föreläsningar för oss. Det är en person som jag skulle kunna säga är en förebild, inte på ett personligt plan, utan mer när det gäller studier och kunskap.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

Jag har inte läst något av Lousie Boije af Gennäs. Visserligen satt jag, så som stor del av svenska folket, klistrad framför Rederiet men jag har inte läst något som hon skrivit. Jag har ett par av hennes titlar på listan som ska betas av.



onsdag 19 augusti 2015

En eller annan väg av Sara Paborn


­ - Vad är jag?
 - En skönhet. Någon med djup.
 - Jag vet inte om jag vill vara djup, sa jag ärligt.
 Det kanske är lika bra att acceptera den man är. Så man får koppla av lite. Inte   försöka ändra på sig hela tiden.
(s.145)

 

En eller annan väg är en kort, lättläst berättelse om identitet och att hitta sin roll. Det är en bok som handlar om två systrar Frida och Marissa. Den ena mer närvarande än den andra i bokens början.

 
Jag tyckte handlingen var lite seg till en början. Efter halva boken tog den sig och blev riktigt bra. Jag läser boken som att Frida, som är berättaren i texten, hittar sin identitet först när hon blir sedd genom sin systers ögon. I början är hon trevande och vilsen. När hon får se teckningarna som Marissa gjort av henne så finner hon sig själv.

 
Jag ger boken 3 av 5 i betyg. Det är en trevlig berättelse om två systrar och deras olika roller i familjen. Säkert finner alla med ett syskon viss igenkänningsfaktor i handlingen.

 

En eller annan väg av Sara Paborn
Brombergs Bokförlag AB, 2015
ISBN978-91-7337-641-9

#augbc2015 Book That You Hate, Bookstore & Bookrecommendations

Det blir att slå ihop 17:e, 18:e och 19:e augusti då jag varit slarvig och inte lagt upp något...

Bok som jag hatar - ja, jag tycker ju att hata är ett starkt ord och jag tror mig inte ha några sådana aversioner mot något - varken materiella ting eller levande varelser. Men, för sakens skull ska jag försöka komma på en bok som jag verkligen inte tycker om. Jag har ju genom litteraturkurser läst viss - låt oss kalla det osmaklig -  litteratur. Syftet med det urvalet har ju så klart varit att studenterna ska få en läsupplevelse som handlar om kursens innehåll. En titel som vi arbetade med, som anses vara en klassiker, var Georges Batailles Ögats historia. Jag ser inte riktigt storheten med den här berättelsen utan den blir rent äcklig för mig, inget annat. Så ska jag nämna någon bok som jag ogillar så får det bli denna.

Bokhandel - Den bokhandel som ligger närmst geografiskt för mig är den på bilden. Den ligger i en mycket trevlig miljö med lång historia, både i butiken och runt omkring. Bra service och trevlig personal gör ju sitt till också.

Bokrekommendationer - Den nyligen utlästa Stoner skulle jag vilja tipsa den om som missat. Fantastiskt välskrivet personporträtt.

tisdag 18 augusti 2015

Kurslitteratur

Jag har fått hem terminens första bokpaket med kurslitteratur och när det för en gång skull innehåller skönlitteratur blir en ju lite extra glad. Jag ska fortsätta med Engelska 1B (för grundskollärare åk 4-6) denna termin och följande barn-/ungdomsboks titlar står på listan (samt lite annat smått och gott naturligtvis):

The Wizard of Oz av L Frank Baum - jag har faktiskt aldrig läst den här boken varken på svenska eller engelska. Filmen har jag dock sett så jag är väl bekant med handling och så.

The Perks of Being a Wallflower  av Stephen Chbosky. Verkar lovande och som blivande lärare är det alltid kul att läsa litteratur som utspelar sig i skolmiljö.

Not the End of the World av Geraldine McCaughrean. Den här boken ser jag fram emot! Handlingen tar sin utgångspunkt i berättelsen om Noah och Arken. Jag gillar berättelser som knyter an till andra och som ger originalet en twist.

The Graveyard Book av Neil Gaiman. En fantasybok som jag tror att jag kommer tycka om.

Stoner av John Williams

Det var en insikt som han inte kunde tala om men en insikt som när han väl nått den förändrade honom, så att ingen kunde undgå att märka att den fanns där. (s.124)

Williams lyckas med konststycket att göra anspråkslöshet spännande. Boken Stoner handlar om William Stoner och den utspelar sig i USA, mellanvästern och tiden mellan 1800-talets slut fram till andra världskriget. Jag vet inte riktigt vad det är i boken som gör att jag tycker om den. Jag läste ut den samma dag som jag öppnade den och den blev aldrig tråkig.
En av anledningarna till att jag fastnade för boken var kontrasten mellan den blyge bondpojken och det intellekt som visade sig finnas där. Kontrasten mellan hur hans fysiska uppenbarelse beskrivs som ”bonnig” och hur han lyckas göra karriär inom universitetet och i litteraturvetenskap.

Det här är ett fantastiskt porträtt av en karaktär som jag som läsare inte riktigt känner att jag fått grepp om när boken är slut, fast på ett bra sätt. Det finns så många dimensioner av vem Stoner är och varför han gör som han gör. Det som ändå är mest intressant är hans skarpa sinne för litteratur.

Det här är en läsvärdbok. En stor del av boken går åt till att beskriva Stoners sinnesliv men det blir aldrig tråkigt utan bara väldigt bra. Betyg: 5 av 5.
Stoner av John Williams
Natur & Kultur, Stockholm 2014
ISBN9789127143043
 

 

måndag 17 augusti 2015

Tematrio - Vänskap

Denna veckas tematrio hos Lyrans Noblesser handlar om det ack så viktiga ämnet vänskap. Jag har några riktigt goda vänner som alltid finns där i vått och torrt och jag är så tacksam för det! I böckernas värld så är dessa tre mina val för ämnet Vänskap:

1. Sagan om ringen - trilogin. Vänskapen mellan Frodo och Sam.

2. Nu så vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson. Vänskapen mellan Astrid och Veronika.

3. Jenny av Jonas Gardell. Vänskapen mellan Jenny och Juha.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie


”Hon gick till en läkare. Och trots att hon kryssade för »Ja« för alla symptomen på formuläret läkaren gett henne, vägrade hon acceptera diagnosen panikångest för det var något som bara drabbade amerikaner. Ingen i Kinshasa fick panikångest. Det var inte det att man kallade det för något annat, det kallades helt enkelt ingenting överhuvudtaget. Började saker existera först när man gav dem ett namn?” (s.198).

Jag är ju väldigt förtjust i Adichie, det ska sägas innan jag skriver ned resten av recensionen. Det här är väldigt, väldigt bra! Inte bra på det sättet att karaktärerna går att djupanalyseras och hitta flera nivåer av – tvärtom – det är rakt på sak och inga ”krusiduller”.

 
Ifemelu är den person som boken i huvudsak kretsar runt. Hon är en person som målas upp som rak och okomplicerad i början av boken. Ifemelu och Obinze inleder ett förhållande. När Ifemelu flyttar över till Amerika för att jobba och studera så har de två ett distansförhållande. En stor del av boken handlar om kärleken mellan Ifemelu och Obinze och Adichie lyckas med att hålla det lagom komplicerat och intressant genom hela berättelsen.

 
Mycket av bokens innehåll handlar om att vara svart i Amerika. I ett stycke så säger huvudkaraktären att hon blev svart när hon flyttade till Amerika, innan i Nigeria var hon inte det. Likaså görs historiska paralleller genom att författaren lyfter in skillnaden mellan att leva i Nigeria på 1950-talet och att vara svart i USA under samma tidsperiod. Här diskuteras rättigheter som medborgarna i de respektive länderna hade. Jag gillar att Ifemelu driver en blogg där hon diskuterar rasfrågor. Det är elegant löst av författarinnan att få in det här viktiga ämnet i boken och på samma gång få en samtida, modern klang i boken.

 
Jag gillar hur Adichie problematiserar hur det är att återvända till hemlandet efter att ha spenderat 10-15 år i ett västerländskt land. Ifemelu är tacksam över att hon med enkelhet kan återvända till USA om hon så vill.

 
Det finns många aspekter i handlingen som bara är så bra. Jag kan tänka mig att den här boken skulle fungera som ett diskussionsunderlag för åtminstone högstadieelever om de livsfrågor som berörs i boken. Jag tänker på Marjaneh Bakhtiaris Kalla det vad fan du vill när jag läser Americanah. Det går att finna ingångar till diskussioner om samhället/världen i båda böckerna.

 
Återigen lyckas Adichie skriva på ett lättsamt sätt om så viktiga ämnen. Hon lyfter fram detaljer som blir självklara när jag läser dem och sätter huvudet på spiken gång på gång. Läs, läs, läs om du inte gjort det. Denna bok får betyg 5 av 5.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Tryck ScandBook AB, Falun 2013

Adlibris Bokus cdon

söndag 16 augusti 2015

#augbc2015 Favourite Relationship & Thickest Book

Det går sådär just nu med att skriva något varje dag. Jag skyller på att sommaren gjort come back och att vi blivit spontaninbjudna till grillfester och kräftskivor. Men så härligt det är, eller hur?

Ja, mitt favoritpar inom bokvärlden är Jane Eyre och Mr Rochester tätt följt av Elizabeth Benner och Mr Darcy. Inte för att det är så romantiskt som man kan tro när man inte läst böckerna. Utan för att de är två, för sin tid, starka kvinnor som går utanför normen av vad en kvinna SKA vara på 1800-talet.

Den tjockaste bok jag läst....Svårt för att jag tänker (nog) inte om böcker på så sätt - men om jag slår en snabbflukt i bokhyllan så kan jag konstatera att Mammutjägarna med sina 841sidor är en av de tjockare böcker jag läst, i alla fall.

lördag 15 augusti 2015

Å vad bra den är....

Americanah alltså. Sakta men säkert tar jag mig mot slutet. Som vanligt skriver Adichie med en lättsam och tillgänglig ton om viktiga ämnen. Hon sätter huvudet på spiken gång på gång....Mer om detta när boken är utläst. 



torsdag 13 augusti 2015

Alfabetsutmaning...

Jag är förtjust i utmaningar och den här var svår att motstå. Så, jag ska göra ett tappert försök även jag att svara på frågor i Kvinnoalfabetet som enligt O skapat. Med början på bokstaven A:

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?

Adichie, Chimamanda Ngozie

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Svåraste frågan men jag väljer Alfhild Agrell (1849-1923). Dels för att hon tillhör Norden och 1800-tal men även för att drama lätt blir bortglömt som textgenre.


3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.

Jag uppskattar den bit i litteraturhistorien som  utgörs av Nordens 1800-tal. En författare från nämnda tid som kanske är oupptäckt, eller inte, är Amalie Skram och hon skrev om tidstypiska ämnen.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?

Då svarar jag med en författare som jag har på min "att-läsa-lista" nämligen Anne Enright.

#augbc2015 Fav Author & First Book in A Series

Då jag ligger lite efter i planeringen så blir det "två dagar i en".

Favoritförfattare är alltid svårt för det beror på i vilken genre. Just nu läser jag Americanah och jag måste säga att Chimamanda Ngozie Adichie har blivit av en favorit. Hon skriver om viktiga ämnen på ett tillgängligt sätt med ett språk som flyter. Även John Steinbeck är en favorit och han har samma förmåga som förstnämnda författare - skriver om viktiga allvarliga ämnen men på ett lättsamt tillgängligt sätt.

Första boken i en serie - ja det kan bli flera stycken det. En serie som jag tyckte om att läsa var Stephenie Meyer´s Twillight-serie och den första boken heter Om jag kunde drömma. Jag uppskattade verkligen Utvandrarna som startar upp Vilhelm Mobergs epos. Det är en berättelse som jag dragit mig för att läsa men när jag väl kom till skott så ångrar jag att jag inte gjort det tidigare.

tisdag 11 augusti 2015

Top Ten Tuesday 11/8

På sidan The Broke and the Bookish ställs frågan idag vilka Top Ten Authors We've Read The Most Books From? Jag ska försöka knåpa ihop en lista:

1. C S Lewis - 7 titlar
2. Terry Brooks - 7 titlar
3. Virginia Woolf - 6 titlar samt 1 essä
4. Jonas Gardell - 6 titlar
5. Camilla Läckberg - 5 titlar
6. Paulo Coelho - 4 titlar
7. J R R Tolkien - 4 titlar
8. John Steinbeck - 3 titlar
9. Chimamanda Adicihe Ngozi - 3 titlar
10. Franz Kafka - 3 titlar

En lista som är hyfsat representativ för mig - jag är ganska spretig i min smak.

#augbc2015 Book and Quote

Nu blev det så där svårt igen. Urvalet alltså. Det fick bli en bokfavorit helt enkelt:
Jane Eyre av Charlotte Brontë. Citatet - "Hjärtat bultade häftigt, huvudet hettade, öronen fylldes av ett ljud som jag uppfattade som vingbrus. Någonting närmade sig, jag klämdes ner, kvävdes - jag förlorade behärskningen, utstötte ofrivilligt ett vilt skrik, störtade till dörren och började förtvivlat rycka i den" (s.17).

måndag 10 augusti 2015

Tematrio - sån´t en kan äta

Jag hakar på Lyrans Noblessers tematrio som går ut på att hitta titlar med något ätbart i. Något att bita i, bokstavligt talat...

Här kommer mina tre svar:

1. Victoria Benedictsson - Fru Marianne, som i Marianne-godiset tänkte jag mig.

2. Charles Dickens - Oliver Twist, godispåsen Twist.

3. John Steinbeck - Vredens druvor, lite frukt kom med i godiskavalkaden.

Mycket godis blev det, men det var svårt att hitta ätbart som i maträtter tycker jag.

#augbc2015 Your Oldest Book


Jag skulle tro att den äldsta bok jag har i mina ägor är en av min mammas gamla ungdomsböcker. De ligger nedpackade i förrådet dock så jag kan inte riktigt undersöka saken. Istället får det bli Vilhelm Mobergs Utvandrarserie - romansviten om människorna som utvandrade från Ljuder, Småland till Amerika. Den utgåva som jag har i min ägo är tryckt 1975 vilket inte är så hiskeligt gammalt så klart.

söndag 9 augusti 2015

#augbc 2015 Love at First Sight & Quote of The Day

Det får bli dagens och gårdagens samtidigt idag. Vi var på galej hela dagen igår så det blev inget bloggande.

#Love at First Sight
Jag är ju sån som väldigt ofta köper bok efter omslaget, "don´t judge a book by its cover" heter det ju men sån är jag...En sån bok är Till sängs med Frida av Slavenka Drakulic. Jag är dels förtjust i Kahlos konst med även fascinerad av hennes livshistoria. Denna bok är dock inte läst, än, får ta och damma av den helt enkelt.













#Quote of The Day
Det som spontant ploppar upp i huvudet på mig när jag ser den här rubriken är Nalle Puh och Pippi Långstrump. Eftersom jag läser till lärare så har jag fastnat extra mycket för Pippis citat "det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert". Rätt inställning!

Svenska gummistövlar av Henning Mankell

"Jag bestämde mig för att ro ut till mitt skär. Att sätta sig vid årorna fyllde mig alltid med ett stort lugn. Jag behövde inte ta många årtag innan oron hade lämnat mig." (S.184)

Vad ska jag säga om denna bok. Till att börja med så är den lättläst, handlingen flyter på och den är inte särskilt invecklad.

Den pensionerade (avskedade?) läkaren Fredrik Welin lever på sin ö i den östgötska skärgården. Fredriks hus brinner ned och efter en tid: ytterligare ett hus. I och med branden får läsare stifta bekantskap med dottern Louise och journalisten Lisa.

Karaktären Fredrik är en blandning av en man på ålderns höst som blickar tillbaka till det som varit och en något gubbsjuk herre. Stundtals är det hyfsat djupa funderingar kring att bli äldre, så pass att jag själv finner mig fundera kring samma frågor. Men detta varvas med huvudpersonens funderingar kring journalisten Lisa som åtminstone torde vara i 40-årsåldern. Det känns ganska ointressant och ”gjort” det att Fredrik fantiserar om att Lisa skulle gå till sängs med honom. Samtidigt så målas han upp som en kall och många gånger osympatisk person och jag känner ingen empati för honom.

Innehållet och handlingen är bra och intressant, fram till lite mer än hälften av boken. Där dras innehållet ned enligt mig. Det blir för långa utsvävningar och funderingar kring det som varit. I och med att Fredrik målas upp som en ibland osympatisk person så är det svårt att fatta tycke för honom och känna empati för honom och hans funderingar och nostalgiska utsvävningar. Det görs ett tappert försök med att få Welin att verka mänsklig med det är försent i mitt tycke.

Fredriks funderingar varvas med mystiken kring vem som satt eld på husen ute i skärgården. Även den biten känns ofärdig när boken tar slut.

Det här är en bok om att åldras, att finna en trivsam tillvaro på ålderns höst och med många tillbakablickar på livet. Det är en helt okej bok men inte mer. Jag ger Svenska gummistövlar 2 av 5. Det finns också ett återkommande tema i boken – skor och fötter – som får mig att vilja ge doktor Welin rådet att gå till någon freudiansk psykoterapeut.

Svenska gummistövlar av Henning Mankell
Leopard förlag, Stockholm 2015

Adlibris Bokus Cdon
 

fredag 7 augusti 2015

#augbc2015 Book that Should Have Movie Adaptation

Svårt det här. Dels för att jag har svårt att komma ihåg alla böcker jag läst, därför är bloggen så bra för här skriver jag ju ned allt. Dels för att de böcker jag hittills kommer ihåg har nog nästan alla filmatiserats. Jag tror dock inte att Sargassohavet har blivit film någon gång(?) så jag väljer den.

torsdag 6 augusti 2015

#augbc2015 Best Antagonist

Min favorit skurk inom litteraturens värld är draken Smaug i Bilbo - En Hobbits äventyr. Smaug anfaller dvärgriket Erebor/Ensamma berget och dess skatter långt innan Bilbo ger sig ut på äventyr med dvärgarna. Smaug är ingen trevlig karaktär men jag väljer honom för han är en karismatisk och slug antagonist. Skatten i Ensamma berget skapar en sjuklig girighet hos draken och som småningom smittar av sig på Torin Ekenskölde. Den enda som verkar immun mot skattens krafter är Bilbo. Det finns alldeles säkert någon sensmoral att analysera fram här.

onsdag 5 augusti 2015

#augbc2015 One Word Title

Mitt bidrag till detta ämne blir Kallocain med Karin Boye. Det är en bok som jag läste när jag var ganska ung, gick på högstadiet. Jag ska försöka ta mig tid att läsa om den. För den som inte läst verket är ett tips att göra det. Boye skriver i dagboksformat och det är en sci-fi dystopi.



 

 

                             


 

Mitt liv som gift av Anna Mannheimer


 
”När det var dags för det traditionella »Tager du denne«, så insåg jag dels att jag borde ha kissat innan, dels att jag inte hade en aning om vad Peter heter mer än just Peter. Det visade sig att han också heter Ulf. I dubbelnamn!!!” (s.37).

Jag bara älskar denna bok och jag skrattar så jag gråter stundvis. Det här är igenkänningskomik när den är som bäst och jag vill ringa mina väninnor och ha högläsning och skratta med dem, jag har lust att väcka min sovande sambo och tvinga honom lyssna.

Det här en humoristisk bok med ”dos and dont´s” för ett lyckat äktenskap. Råden är givna med en stor portion humor men samtidigt så skiner det igenom att Anna och Peter (Ulf-Peter hehe) har ett framgångskoncept i sitt förhållande. Man behöver inte vara gift eller på väg att gifta sig för att känna igen sig i boken, det räcker med att ha haft en längre relation.

Huvudpersonen är Anna Mannheimer själv och författaren delar med sig av personliga saker som hypokondri och oron som finns för allt!! Det är en bok med självdistans och utelämnande detaljer men också med genuint goda råd för den som vill. Ett av dem ges i kapitlet ”Det goda äktenskapet” och som ganska nybliven småbarnsförälder kan jag både känna igen mig och ta åt mig.
 
Boken är skriven i fragment men författaren har delat in fragmenten i olika typsnitt så läsaren är med i skiftningarna. Det blir på så vis tydligt var i tiden man befinner sig. Effekten kan ju bli att man som läsare upplever texten rörig med inte i den här boken. Betyg: 5 av 5, läs, läs, läs och skratta så tårarna rinner!

Mina bästa skrattkapitel: ”Själva giftermålet” med Ulf-Peter och skrattanfallet, ”Bolibompasex” och han-med-snoppen, ”Jeg heter icke Peter. Jeg heter Liv Ullman” och huggormen, ”Kunskapsluckan” för jag känner igen mig själv, ”Dagbok september – 16 dagar kvar till premiären” – spa-besöket, ”Dagbok september – 12 dagar till premiären” – kristallsjukan.



Mitt liv som gift av Anna Mannheimer
ISBN9789173376174
Brombergs, 2015
Adlibris Bokus cdon
 
 
 
 
 

 

tisdag 4 augusti 2015

Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie



”Det där som nästan kväver dig är en känsla av utsatthet, en hemlängtan, en frustration över att aldrig bli sedd som en individ, utan som en representant för det färgrika, primitiva AFRIKA”.

Jag är mycket förtjust i Adichie och denna samling med noveller gjorde mig inte besviken. Det är en blandning berättelser där det som skiner igenom är hur västvärlden och dess inflytande ligger som ett lock över de länder som har det sämre ställt. Det gäller inte bara det ekonomiska utan även kulturen. Normen är som bekant att den västerländska kulturen är mallen och det rätta. Det som avviker kan på sin höjd betraktas som exotiskt men aldrig lika bra. Författaren lyckas gång på gång sätta fingret på detta fenomen i sina noveller.

Det går inte att läsa dessa berättelser utan att få begreppet postkolonialism på tungan. Det intressanta är att Adichie lyckas fånga ögonblick där huvudpersonen vänder postkolonialismen mot sig själv. Ett exempel är den blivande läkaren Dave, i novellen ”Äktenskapsarrangörerna”, som inte längre kallar sig för sitt nigerianska namn. Inte heller talar han sitt modersmål, han har till fullo tagit till sig den amerikanska kulturen. Men är det ett sätt att få tillgång till det nya landet eller är det en känsla av att ursprungskulturen är underlägsen den nya, västerländska?

Jag finner ämnen som postkolonialism oerhört intressant. Adichie lyckas med sin litteratur att både sätta fingret på problemet med att Afrikansk kultur klumpas ihop till en helhet och även ge hennes hemland en egen berättelse, hon lyfter fram Nigeria. Samtidigt innehåller novellerna universella saker som brist på jämställdhet men även identitetsfrågor.

Novellsamlingen får 5 av 5 poäng av mig. Min favoritnovell i samlingen är samma som boktiteln Det där som nästan kväver dig.

Karaktäristiskt citat: ”Nwamgba skämdes för sin son, irriterade sig på hans fru, deras upphöjda liv där de behandlade icke-kristna som om de hade smittkoppor väckte hennes ilska…” (s.222-223)

 
Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adiche
ISBN978-91-0-012392-5
ScandBookAB, Falun 2011
Adlibris Bokus cdon

#augbc2015 Best Cover

För att hitta det bästa bokomslaget beger jag mig till barnboksgenren och hittar inte mindre än två författare som passar. De absolut finaste bokomslagen står Beatrix Potter och Elsa Beskow för. Ja, men ni ser ju själva, så fina:



måndag 3 augusti 2015

Dagen Svalnar av Edith Södergran

Min absoluta favoritdikt av Edith Södergran, särskilt sista strofen:

I

Dagen svalnar mot kvällen...
Drick värmen ur min hand,
min hand har samma blod som våren.
Tag min hand, tag min vita arm,
tag mina smala axlars längtan...
Det vore underligt att känna,
en enda natt, en natt som denna,
ditt tunga huvud mot mitt bröst.

II

Du kastade din kärleks röda ros
i mitt vita sköte -
jag håller fast i mina heta händer
din kärleks röda ros som vissnar snart...
O du härskare med kalla ögon,
jag tar emot den krona du räcker mig,
som böjer ned mitt huvud mot mitt hjärta...

III

Jag såg min herre för första gången i dag,
darrande kände jag genast igen honom.
Nu känner jag ren hans tunga hand på min lätta arm...
Var är mitt klingande jungfruskratt,
min kvinnofrihet med högburet huvud?
Nu känner jag ren hans fasta grepp om min skälvande kropp,
nu hör jag verklighetens hårda klang
mot mina sköra sköra drömmar.

IV

Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ -
du är besviken.

källa: Svenska dikter

#augbc2015 Book Boyfriend

Det självklara valet är ju Fitzwilliam Darcy aka Mr Darcy och i mitt huvud så ÄR Elliot Cowan och Mr Darcy samma person. Så är det  bara:)

Jag kan ju passa på att tipsa er som missat att det går en Stolthet och fördom inspirerad serie på Netflix. Den heter Lost in Austen och har en rolig twist jämfört med originalet.

Inred ute av Beate Slipher m.fl.

Det är inte bara böcker av skönlitterärt slag som blir lästa, särskilt inte när man har trädgård. Inred ute är en trevlig bok att dels bläddra i för inspiration men även med bra praktiska tips för den som behöver och vill ha.


lördag 1 augusti 2015

Hösten 2015

Jag har ju alldeles nyss startat upp bloggen så min planering blir ju därefter. Jag har som mål att läsa 20 böcker fram till årsskiftet. Det känns rimligt då jag är småbarnsförälder och student utöver bokbloggerska ;)

Jag har bockat av 2/20 på min lista hos Goodreads och på min läslista för augusti har jag tre titlar till plus de två jag  har pågående, det blir 7 titlar totalt inför september. Då har jag 13 böcker kvar att disponera på 4 månader. Det känns bra! Det blir ju ungefär en bok i veckan.

Utan att veta vilken bok som kommer i ordningen så ser önskelistan/planeringen ut så här:

Anna Larsson Laestadius - Pottbruden
                                         - Räfvhonan
Jill Alexander Essbaum - Hausfrau
Shani Mootoo - Hon simmade i havet vid Guanagaspar
Jan-Philipp Sendker - Konsten att höra hjärtslag
Sara Paborn - En eller annan väg
Hanya Yanagihara - A Little Life
Marilynne Robinson - Lila
Chigozie Obioma - The Fishermen
Jonas Hassen Khemiri - Allt jag inte minns
Anna Fredriksson - Tisdagsklubben
Hans Gunnarsson - All Inclusive
Lousie Boije af Gennäs - Rent hus

Det känns skönt att ha läsningen planerad inför skolstarten. Lättare att hålla tempot uppe om jag har en lista att följa. Nu är några av titlarna nyheter och ännu ej utgivna men jag får avsluta året med dessa så de hinner komma ut i handeln. Det känns som en bra lista och att jag har mycket trevlig läsning framför mig!

Böcker som står på agendan i augusti


 


Bortsett från de två pågående böckerna, som vips hamnade på augustis "att-läsa-lista", så står följande titlar på tur:



Chimamanda Ngozi Adichie - Americanah  ISBN9789174294064
                                                             Toni Morrison - Hem
                                                             ISBN9789137138329




Anna Laestadius Larsson - Barnbruden
ISBN9789175790275