söndag 3 oktober 2010

Just nu....

Jag läser och läser, kämpar på för att ta mig igenom de böcker som ligger och väntar på nattduksbordet, vilket i och för sig är mer ett nöje än en kamp. Den bok som känns mest spännande just nu är En halv gul sol mycket bra läsning! Jag ska ta mig igenom Rosen på tistelön och Den mörka materian del II, Den skarpa eggen den förstnämnda lockar sådär just nu....Men jag ska, ska läsa ut den bara för att....Det måste göras plats i bokhögen för i dagarna ska en ny bok inledas.
 Det är dags för bokcirkeln att starta och jag kunde inte vara med sist så ser fram emot detta! Boken som ska läsas och begrundas är Mary Ann Shaffer´s Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, kanske den krångligaste titeln på länge...
Jag gillar tanken på att skriva i brevväxlingform, pratade om brev (i pappersform) senast i fredags, på jobbet. Det är ju en viss känsla att öppna brevlådan och finna ett brev adresserat till mig, det är däremot inte så spännande att ha ett nytt mail i inboxen. Kanske ska man ta och plocka upp denna tradition? Jag kommer ihåg när jag var liten och letade nya brevkompisar i Bamsetidningen bla. Gör barn det idag?  Det är, i vilket fall som helst, en konst att skriva underhållande brev och det ska bli spännande att börja läsa denna bok.

lördag 2 oktober 2010

Senaste utläsat boken är Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. Det är lite böckernas film noir över det hela. Jag vet egentligen inte riktigt vilken genre boken ska placeras i, Svenska dagbladet har skrivit deckare på baksidan, jag håller inte riktigt med. Det här är en berättelse som snårar sig igenom både politik, historia och kärlek. Deckare är, i mitt tycke, en alltför enkel epitet att ge denna bok.

Vi presenteras för 10 åriga Daniel i bokens början. Han och hans far är påväg till de bortglömda böckernas gravkammare och med en sådan inledning är man ju fast! Detta besök i gravkammaren beskrivs mycket högtidligt och man förstår att det är något utöver det vanliga. I denna hemliga kammare finner Daniel den bok som berättelsen kommer att handla om. Det är inte vilken bok som helst utan den väcker till liv en historia som många människor har del i och allt vävs samman i en snårig berättelse med Barcelona som bakgrund.

Det är en fantastisk miljö som beskrivs i boken och staden blir verklig när jag läser. Väldigt fina beskrivningar och tidsenliga inslag som hattmakeriet och antikvariatet, det ger ett romantiskt dis över texten och jag riktigt känner att jag flyttas tillbaka till 1945.
Daniels naiva, pojkaktiga och charmigt gammeldags förälskelse bidrar också till den genuint sköna känslan av dåtid.

Jag kan varmt rekommendera denna bok. Ska jag säga något negativt så anser jag att slutet inte höll samma höga klass som resten av boken. Författaren har gjort ett sådant bra jobb till 99% och byggt upp sin berättelse så kompakt och med så många inslag att när slutet presenterades kändes det lite snöpligt....Trots det: läs den! Jag bär med mig ett intryck av boken fortfarande och det är nästan två veckor sedan jag läste ut den.